Lybæk Band

LB@bernardo.dk

Email mig

info@Bernardo.dk

Dyk – Isdyk Norge 2004

Is dykker kursus - Norge - 20 Februar. - 23 Februar. - 2004

Kunne du tænke dig at dykke under isen.
Kikke op på en frosset overflade.

kun komme til overfladen igen _hvis_ du finder det hul du er hoppet i, og det ikke er frosset til igen.


Var det noget ? – så læs med her !

 

Er ekstrem dykning noget for dig ? Så læs min spændende artikel om IS-dykning i Norge

20 Februar

Nils, Lars og mig syntes at is-dykning kunne være spændende, desværre er der ikke is nok i Danmark til at dyrke denne sport, men det er der muligheder for i Norge, her kan man tage Is-dykker Speciality kursus hos www.hydra.

Fredag den 20-02-04 kl. 10:00 mødtes vi alle 3 i Københavns lufthavn, vi skulle med flyet kl. 10:00 til Gardermoen i Norge, derfra med en taxa, til hotel Anker.

Efter at have tjekket ind på hotellet, tog vi over til Hydra dykkercenter, som ligger 200 meter fra hotellet.
Fredag kl. 14:00 var der teori om is dykning, kl. 20:00 var teorien forbi, vi tog derefter ud i byen og fik noget at spise.

21 Februar

Vi mødtes kl.08:30, i hydra-dykkercenter, og pakkede bilerne med isedykkergrej, der var  45 minutters kørsel  til dyk stedet.

For at komme ned til dyk stedet, skulle vi forcerer en skrænt på 30 meter, som var dækket med sne og is.
Hele fjorden var dækket af is på 50 cm. dybde.

100 meter ude på isen skulle vi lave et hul i isen, hullet skulle være en trekant på 3 meter på alle sider.
Når det skal være en trekant, er det fordi, man så for trekantet hjørner, hvori det er lettere at komme op af vandet.

Hullet i isen laves med en motorsav, man skærer små “isterninger” ud på en så passende størrelse at man kan trække dem op af vandet og op på isen.
Det er fristende at skubbe “isterningerne” ind under isen, men det er uheldigt, da rednings-linen dykkeren skal have på sig under dykket, og som hæftes til overfladen, kan sætte sig fast i disse “isterninger.”

De isterninger man trækker op på isen, kan man bruge til at sidde på, der er masser af ventetid på is-dyk.

Der oprettes 2 cirkler med 15 og 30 meters afstand fra hullet i isen, her fjernes alt sneen langs cirklerne, fra den yderste cirkel, til centrum (hullet) oprettes 6 ” gangstier ” 30 cm. bredt, også her fjernes sneen så man kan se ned til isen, cirklerne og gangstierne, bruges til at navigerer med under isen.

Når man dykker og kikker op på isen, vil man kunne se disse stier, og dermed kunne finde centrum, hvor hullet befinder sig.

På hver side af det trekantet hul i isen, monteres en speciel is-skrue som drejes ned i isen, i skruerne fastgøres en sikkerheds-line på 30 meter, som dykkerne SKAL fastgøres til under hele dykket.
På hver af disse skruer, fastgøres en rednings-line på 60 meter, jeg kommer tilbage med, hvorfor !!!

Man dykker ALTID 2 dykker sammen , parvis, der er en A-dykker og en B-dykker, hver dykker har en klatresele på.
Dykkerens klatresele fastgøres til sikkerheds-linen, A-dykker for enden af rebet, B-dykker fastgøres 3-5 meter længere henne af sikkerheds-linen, enden af sikkerheds-linen fastgøres til skruen i isen.

På isen står en line-holder som HELE tiden har kontakt med dykkerne under isen.

Dykkerne kan kommunikerer med tovholderen på overfladen , med følgende kommandoer

Et træk i rebet, Betyder : Giv mig mere line.
To træk  i rebet, Betyder : Alt ok
Tre træk i rebet, Betyder: Stop dykket vi kommer hjem.
Gentagende træk i linen betyder : Der er noget galt, træk mig ind.

Lineholderen bestemmer suverænt om han vil stoppe dykket, og det SKAL dykkerne rette sig efter.

Enden af sikkerheds-linen SKAL være fastmonteret i skruen i isen, hvis lineholderen mister linen, bliver den holdt fast af skruen i isen, og falder dermed ikke i vandet.

Der skal ALTID være 2 rednings-dykkere parat til at kunne hjælpe hvis noget går galt for dykkerne.

Den ene rednings-dykker skal være parat til at springe i vandet, rednings-dykkeren skal være fastgjort til den 60 meter rednings-line, og have ALT sit dykkerudstyr på, så han er 100% klar til at springe i vandet.
Den anden dykker skal holde sig parat til at tage dykkerudstyr på og assisterer rednings-dykkeren.

Hvis der sker uheld under isen, det kan være at sikkerheds-linen knækker eller lignende, SKAL dykkerne søge til overfladen umiddelbar under isen.
Rednings-dykkerens opgave er at svømme ud til linen er strakt helt ud, derefter svømmer han alt hvad han kan i en cirkel, som så bliver på 60 meter.
De nødstedte dykkere venter så under isens overflade, på at rednings-dykkerens line kommer forbi dem, de tager fat i linen, og trækker 2 gange i rebet.
alle dykker søger nu sammen, trækker 3 gange i rebet, hvorefter lineholderen vil trække dykkerne hjem.

Vi var 6 tilmeldte på kurset, som var delt op i 3 dykkerhold. For at bestå is-dykkerkurset skal man have min. 3 dyk.

Første dag havde vi 1 dyk hver, det lyder ikke af meget, men efter at have brugt 4 timer på at lave hul i isen, i minus 20 graders blæst og kulde, så har man ikke lyst til flere dyk.

Da vi kom hjem fra dykket, og helt hjem på hotellet, var det hurtigt under den varme bruser.
Så lidt at spise, kl. 21:00 lå vi i vores senge med en god videofilm og godt med guf og sodavand, mørbanket i kroppen og rigtig rigtig godt trætte.

Søndag morgen kl. 07:00 stod vi op og fik noget godt morgenmad på hotellet, dog uden kaffe 🙁 det skal man nok holde sig fra, vandrivende og tørdragt er en rigtig dårlig kombination.

Kl. 09:00 var vi igen på dykkerstedet. Da dykkerstedet var oprettet, så det er bare om at komme i gang med at dykke. Efter at have fået udstyr på og sikret os med sikkerheds-linen, var det bare om at komme ned i vandet.

Det første man skal gøre er at akklimatiserer sig, at akklimatiserer sig betyder at man skal vende kroppen/ansigtet/hjertet/åndedrættet til kulden.

Det foregår ved at man stikker hovedet (UDEN maske) ned under vandet, man trækker så vejret igennem sin snorkel, her ligger man i 2 minutter, hvis man ikke gør det, risikerer man at kroppen/hjertet/åndedrættet for et kulde-chok, og lukker af for vejrtrækningen.

Lige når man stikker hovedet under vandet, vil man trække vejret hurtigt, men efter noget tid så slapper men af og for en stabil vejrtrækning. så det virker…..

Når de 2 minutter er overstået, tager man masken på og gør sig klar til dykket.

HUSK træk IKKE vejret i regulatoren i overfladen, første-trinet risikerer at fryse til, og så er der ikke noget dyk.

Så man tager regulatoren i munden, holder vejret, og starter neddykningen, nå man er 3 meter ned, starter man med at trække vejret.

Som du nok kan se, så er isdykning væsentligt anderledes end den teori der følger med almindelig dyk.

De store forskelle er :

1. Man har ikke snorkel med under dykket.

2. Bly SKAL være monteret, så det ikke falder af.

3. Man tjekker først regulatorer UNDER vandet og IKKE over vandet.

Så er der kulde-faktor – Hypotermi


Man bliver hurtigere kølet af, når man befinder sig i vandet end hvis man befinder sig i luften, det skyldes at vandet er tættere end luften.  Molekylerne står tættere, og jo tættere molekylerne er, jo letter er det at overføre varmen (energien),  vand leder varmen 20 gange hurtigere end luft, det er grunden til at en dykker hurtigere bliver afkølet i vandet, end i luften. 


****** Derfor er is-dykning lig med ekstremdykning, og KUN for rutineret dykker.*****

Nå men.. under isen et stykke derfra ligger et vrag, som vi dykkede på, sigten var ikke så god, så det var med at passe på at man ikke rørte bunden, og gjorde sigten mere dårlig.

Under hele dykket holder man hele tiden kontakt med line-holderen, ved jævnligt at trække 2 gange i tovet, som betyder OK.

På det sidste dyk, var vi oppe under isen, det er en ret så syret oplevelse at ligge under 50 cm. is, vi vendte os om og gik på isen, altså med hovedet nedad 🙂

Kl. 16:00 havde alle været i vandet, alle bestod kurset, og nu var det bare at pakke dykkergrejet samme og komme hjem til det ventende varme bad.

Kl. 20:00 søndag aften, sov vi alle 3 godt mørbanket og godt trætte.

23 Februar- kl.13:30 Gik turen mod Danmark, en oplevelse og erfaring rigere.





Is-Dyk hilsen Johnny Bernardo

End of line