Der findes et utal af dragter, men der er 3 grundlæggende dragte.
- Hel-dragte.
- 2 delt dragte.
- Tørdragt
Våddragt
Dykker man med våddragt, bliver man som ordet siger… våd.., det vand der trænger igennem dragten, bliver hurtigt varmet op af kroppen, og dragten vil så isolere mod det omgivende vand.
- En våd-dragt består af neopren eller trelimitnat, den skal sidde behageligt, men stramt så vandgennemtrængingen til dykkerens krop minimers.
- Neopren kan give sig en hel del, neopren består af sammenpressede “bobler”.
- Dragterne fås i forskellige tykkelser, Måles i millimeter.
- Tykkelsen på dragten vælges ud fra hvor varmt vandet er, man ønsker at dykke i.
- I vores farvand, vil en 7 millimeter dragt være passende, vælger man en todelt, vil man kunne bruge en 5 millimeter dragt, idet der så vil være 10 millimeter på selve kroppen, som er det vigtigste at holde varmt.
- Neoprendragten kan have på-monteret manchetter på arme og ben, disse manchetter skal man være forsigtig med, ved påtagning/aftagning af dragten.
- Hvis manchetterne bliver revet af dragten, vil dragten ikke mere have den gode isolering mod vandet, og dermed ikke kunne holde dykkeren varm. Skulle man ved uheld få revet en manchet af, er det muligt at købe noget speciel lim, så man kan lime dem på igen.
- Da Dragten består af små bobler, vil den således give en positiv opdrift, derfor er det nødvendig, at have et blybælte på, for at kunne skabe neutral opdrift.
Tørdragt:
Som ordet siger, … tør…, så bliver man ikke våd når man dykker i tørdragt.
- Tørdragten bruges hovedsalig til dykning i koldt vand.
- Det er nødvendigt at have en inderdragt på når man dykker i tørdragt.
- Man bør ikke dykke i tørdragt før man har fuldført et kursus i tørdragt anvendelse, da dykning i tørdragt udføres på en helt anden måde end med våd-dragt.
Tørdragter kan være udført i forskellige materiale.
- Neopren.
- Vulkaniseret gummi.
- Vandtæt nylon.
- 3 laminat
- De fleste tørdragter, har faste fødder, lukker tæt om håndleddene, og halsen, samt en vandtæt lynlås.
- Dragten er udstyret med en ventil som via en slange er forbundet med første-trinnet. Denne ventil bruges når dykkeren vil lukke luft ind i dragten, for at undgå “dragt-squeeze” og til at afbalancerer sig med.
- De fleste dragter har en ventil monteret på brystet , her kan dykkeren lukke luft ind i dragten, på det ene ærme er ligeledes monteret en ventil, så dykkeren kan lukke luft ud af dragten.
- Ved påtagelse af dragten, er det en god ide at bruge talkum på manchetterne på ærmerne og halsen, for at skåne manchetterne og ikke komme til at beskadiget dem.
- Det er en bekostelig erfare at få repeteret en manchet der er gået i stykker, så behandle dem varsom.
Vedligeholdelse:
Våddragt :
- Efter dyk skylles i fersk vand, både indvendigt og udvendigt.
- Hæng dragten til tørre på en polstret bøjle.
- Må ikke udsættes for ekstrem sol, da det nedbryder neoprenet.
- Man bør en til to gange årligt vaske sin våddragt i speciel shampoo, shampooen gør, at dragten ikke lugter, og forlænger levetiden.
Tørdragt:
- Ventilerne efterses og vedligeholdes, dragten skylles med ferskvand.
- Hænges til tørre med benene opad.
- Før hvert brug smøres lynlåsen ind i specielt smørelse.