Dykkerferie Island 17-Juni. - 22-Juni. - 2008
Denne gang går forårs dykker turen til Island, vi skal dykke på nogle at naturens flotte fænomener
Dykke i et af verdens klareste søer.
Dykke i kold vand hvor i der springer varmekilder op med 80 grader varmt vand.
Se vandfald, Geyser og meget meget mere.
Det skulle vise sig at forventningerne fuldt ud levede op til vores forestillinger.
Alt det kan du læse mere om her…
Vi er 5 fra Bernardo–Divers.dk der havde tilmeldt sig denne spændende tur.
Vi har booket en 5 dages event hos Dive.is
Her er Henrik, Mogens, Morten, John & Mig, med et DYK blad, måske billedet kommer i DYK.
Og det gjorde det ikke, men vi tog et billeder under vandet i Silfra søen, med et DYK blad, det kom på forsiden af dyk..mere om det længere nede i artiklen.
Når man dykker på Island. så foregår det ikke i våd-dragt, vandet er mellem 2-4 Grader, så der skal en tør-dragt til.
Mogens, Henrik og John investerede i nye Mares tør-dragt + inder dragt, så de var godt klædt på til dykkene.
Vi rejste fra Kastrup lufthavn og fløj med Iceland-air, flyselskabet har nogle vægt regler som de holder meget strengt på, 6 kg. håndbagage, 20 kg tjek-ind bagage og særlig betaling for dykker udstyr.
Et komplet dykkerudstyr med ( uden flasker + bly) vejer ca. 20 kg, som er max tjek-ind bagage, så det er om at begrænse sig og KUN have det allermest nødvendige med.
Hr. John Larsson have liiige rigeligt med bagage med, og det koster… så John måtte betale kr. 1500.- i overvægt, mon ikke han har lært af det. 🙂
Vi fik lidt morgenmad i lufthavnen, og kom godt af sted og landede 2 timer timer sener på Island.
Keflavik virker umildbart som et flække uden for alt, og det er den sådan set også, men det skulle vise sig at der er godt gang i byen, og de har et ganske sjovt “cruse i bil” fænomen. mere om det senere… så det ar absolut et oplevelse at besøge og opleve Keflavik…
Samme dag vi ankom til Island, skulle vi dykke, vi blev hentet af Ejeren af dykkercenteret Tobias. Han kørte os til en lille lokal havn, her skulle vi dykke 2 dyk.
Vi skulle springe ned fra havnemolen, i bølger der stod op over havnemolen, der var 3 meter ned , og det er noget af et spring, med tør-dragt, og masser af vægte på, vel at mærke UDEN at have afvejet sig, nå men det var så første udfordring….
Springet og dykket gik rigtig godt. Da vi skulle dykke andet dyk, var vanstanden steget 3 meter, så nu var det ikke så langt at springe og til gengæld blev dykket 3 meter dybere :-).
Dagen efter blev vi hentet af Tobias, vi skulle køre 450 km tværs over Island.
Vi havde følgeskab af 5 tysker og 2 amerikaner. Vi fem dansker og de 2 Amerikaner kørte i dykker-centerets bil, de 5 tysker kørte bagefter i en lejet bil.
Vi kørte til en havn, hvor vi skulle dykke på et vrag, som først for nylig var blevet fundet, vi dykkede med en erhvervs-dykker, som var ham der havde fundet vraget.
Igen sprang vi i vandet fra havne molen, og skulle svømme 100 meter ud til en bøje, hvor vraget lå nedenunder. Strømmen var meget kraftig, og kom man forbi vraget, så var det lidt af en opgave at svømme tilbage…. bare spørg John Larsson 🙂
Vraget ligger på 25 meters dybde. Alt i alt et ok dyk. John’s lille svømmetur, forskrækkede vores venner fra Amerika og Tyskland, da de så John kæmpe en kamp mod naturens kræfter, mistede de lysten til at dykke på dette dyk…
Efter dykker kørte vi til vores næste overnatningssted, vi skulle bo i et sommerhus med den mest fantastiske udsigt man kan forestille sig, udsigt til havet med de flotteste bjerge i baggrunden med sne på toppen, en tur i den udendørs spabad, med denne fantastiske udsigt.
Kan man forlange det bedre ? Næ’… det tror jeg nok ikke lige man kan.
Næste dag skulle vi dykke fra en fiskekutter, vi skulle dykke på et naturfænomen, som er den eneste af den slags i verden, i Strytan i den 60 km lange fjord Eyjafjörour.
På 70 meters dybde strømmer der konstant varme op fra en underjordisk kilde, dette varme vand har igennem mange tusinde år bygget en søjle af kalk, 55 meter op mod overfladen, i toppen af denne varme kilde, strømmer det varme vand på 80 grader op,.
Svømmer man hen over toppen af søjlen, så kan man varme hænderne i det ellers 4 grader kold vand. Ganske surrealistisk……Fænomenet kaldes Hydrotermiske skorstene
Da vi vendte tilbage til overfladen var der kommet høje bølger, der smed os frem og tilbage, men vi kom godt ombord på fiskekutteren, I vandet var stadig 2 af tyskerne og de 2 amerikaner, de drev væk fra båden og kunne pga. strøm og bølger ikke svømme hen til båden, de havde svært ved at holde hovedet over vandet i de kraftige bølger, men vi fik dem godt udmattede og kolde op i fiskekutteren igen, så alt gik godt.
Næste dag kørte vi tilbage til Keflavik, på vejen dertil, skulle vi endelig dykke i Silfra søen, en af de reneste søer i verden, med en sigt på det “uendelige”. Det var dette dyk ,som var den egentlige grund til at vi ville til Island og dykke.
Med kontinenterne på hver sin side, det Europæiske og det Amerikanske kontinent,
dykker man gennem en smal sprække, for til sidst, at ende i Silfra søen, en lille sø med en 100 meter sigt der gør at man kan se fra den ene bred til den anden, søen har en dybde på 8 meter.
Efter dykker skulle vi tilbage til vores Guest house i Keflavik.
Om aften var vi i den lokale by og spise, selv om det er en lille flække, undrede vi os over den utrolige trafik af biler, der foregik gennem den lille lokale vej, efter at have set den samme bil igen og igen kører forbi, undrede vi os endnu mere…
som jeg skrev i starten af dagbogen… “Cruise-fænomenet” Endnu et af Islands helt utrolige fænomener….
På Island har man de mest utrolige stylet biler, de unge mennesker er meget glade for deres biler, dedr er en vej på 1 kilometer, med en rundkørsel i hver ende, og hvad er så mere nærliggende end at Cruse fra den ene rundkørsel til den anden, og og tilbage igen… time efter time… 🙂
Vi tog en bænk og placerede os i vejsiden, vinkede til de mange biler som igen og igen kørte forbi os med 15 km i timer.
Om morgenen blev vi hentet af Tobias fra dykkercenteret, vi skulle have vores sidste dyk i Silfra, og samtidig skulle vi besøge Thingvellir National Park, og se på varme kilder og vandfald.
Efter vi havde svømmet gennem klippespalten mellem kontinenterne, var der 2 muligheder, til venstre ind i den lille sø, eller….. højre ud i den større sø, til trods for advarslerne om den kraftige strøm i den store sø, ja, så skulle det simpelthen prøves, det var ligesom man blev draaaget hen mod søen :-).
(Vi havde jo dykket i den lille sø, så hvorfor ikke prøve den store….)
Et hurtig tilbageblik, og nogle fagter som betød ” Hvem vil med mig ?” så gik turen hen mod den store sø, Henrik og Morten fulgte velvilligt med, da vi kom ud til den store sø, kunne man virkelig få fornemmelsen af den enorme klare sigt søen byder på, idet der var flere hundrede meter til den anden ende.
Efter dette syn, var det på tide at svømme tilbage til den lille bitte Silfra sø, nu var det at man skulle svømme godt til for at komme tilbage, så der blev brugt noget luft på denne svømmetur.
For øvrigt fandt jeg en svømmefinne, så med 3 finner på, så skulle det nok gå. :-). tilbage igen i den lille sø
En oplevelse rigere.
Selve dykker turen var nu slut, så vi blev kørt til guesthuset i Keflavik, vi fik sagt farvel til Tobias.
Men… vi havde endnu en dag på Island før vi skulle hjem.
Efter en god nats søvn, tog vi til den Blue Lagoon, som absolut er et MUST, når man nu endelig har taget turen helt til Island
Den Blue Lagoon, ligger tæt på en vulkan, hvor der er godt med aktivitet i undergrunden, det betyder at der fosser masser af varmt vand op til overfladen, og danner en halv naturlig og halv kunstig lagune mellem lava fra vulkanen. I midten af Lagunen, fosser der 100 grader varmt vand op af “jorden” dette vand varmer så resten af lagunen op, så jo tættere man befinder sig på Varme-kilden jo varmere bliver det.
Skulle du få lyst til at dykke på Island, så kan det anbefales at booke denne 5 dages tur med dykkercenteret www.dive.is
- Turen koster ca. kr.7000.- prisen er inc. guidet dyk, kørsel gennem Island, overnatning og morgenmad.
- Icelandair koster ca. kr. 2000.- for flybillet.
- Frokost/aftensmad + diverse. Ca. kr. 2000.-
- Ialt kr.11.000.- For de penge for du en uforglemmelig oplevelse for livet.
- Test dyk – Havne dyk i Gardlu, vest for Keflavik.
- Havne dyk i Gardlu, vest for Keflavik.
- Vragdyk på Skutan i havnen i byen Akureyri.
- Hydrotermisk skorsten også kaldet Strytan i den 60 km lange fjord Eyjafjörour
- I samme fjord på nogle mindre hydrotermiske skorstene – liten Stryta
- Søen Silfra i Pingvellir Nationalpark
- Sidste og syvende dyk – på denne fantastiske rejse – var igen i søen Silfra i Pingvellir Nationalpark.